مقالات آموزشی

بررسی دقیق و حرفه ای راه های جلوگیری از ریزش مو

راه های جلوگیری از ریزش مو

 مشکل ریزش مو یکی از مشکلات شایع در بین تمام افراد جهان است. همه‌ی افراد در سنین مختلف ممکن است با این مشکل روبرو شوند. ریزش مو می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. ابتدا باید علت ریزش مو ریشه یابی شود. دلایل مختلفی در ریزش مو دخیل هستند؛ لذا تشخیص علت ریزش مو توسط افراد عادی و بدون آزمایش امکان پذیر نیست. توصیه می‌شود برای درمان قطعی ریزش موهای خود در وهله اول به پزشک متخصص مراجعه کنید و از مصرف خودسرانه داروها اجتناب کنید. در این مقاله به بررسی راه های جلوگیری از ریزش مو می‌پردازیم. ادامه مطلب را همراه زلفان باشید. 

پیشگیری بهتر از درمان

اغلب افراد وقتی به فکر درمان ریزش مو می‌افتند که با مشکل ریزش مو مواجه می‌شوند. اگر سابقه ریزش مو در خانواده شما وجود دارد بهترین راه پیشگیری از ریزش مو می‌باشد. امروزه روش‌های متعددی برای پیشگیری از ریزش مو معرفی شده است که هر کدام به نوبه خود در پیشگیری و درمان ریزش مو موثر هستند. ناگفته نماند که ممکن است علت ریزش موهای شما غیر قابل کنترل باشد؛ برای مثال ژنتیک در ریزش موها تاثیر بسیاری دارد، به همین خاطر دلایلی وجود دارند که غیر قابل کنترل هستند. در ادامه به بررسی دقیق روش‌های پیشنهادی برای پیشگیری از ریزش مو می‌پردازیم. در مقاله دیگری که با عنوان هر آنچه که باید در مورد ریزش مو مردان بدانید از زلفان منتشر شده است به بررس دلایل ریزش مو در آقایان پرداخته که می تواند اطلاعات بسیار خوبی به کاربران بدهد.

نشانه‌های ریزش مو

همه افراد در طول شبانه روز به طور متوسط بین 50 تا 100 تار موی خود را از دست می‎دهند. موهای جدید جای موهای ریخته شده را می‌گیرد. ریزش مو به معنی عدم تعادل بین موهای ریخته و موهای جایگزین شده می‌باشد. ممکن است به خاطر دلایل مختلف تعادل بین موهای ریخته شده و موهای جایگزین شده بهم بخورد، یا اصطلاحا فرد دچار ریزش مو شود. در واقع ریزش مو به شرایطی گفته می‌شود که در آن تراکم موهای شما به مرور کاهش می‌یابد.

ریزش مو فرایندی زمانبر و تدریجی است. معمولا افراد زمانی متوجه ریزش موهای خود می‌شوند که با تراکم پایین موهای خود مواجه می‎شوند. زمانی که شروع به درمان ریزش موهای خود می‌کنید از اهمیت بالایی برخوردار است. بهتر است هنگام مواجه شدن با علائم ریزش مو نسبت به پیشگیری از ریزش مو سریعا اقدام کنید.

هر چقدر که زودتر نسبت به درمان ریزش مو اقدام کنید، احتمال بهبودی و درمان افزایش پیدا می‎کند. همانطور که روند ریزش مو تدریجی و به مرور زمان است؛ روند درمان نیز زمانبر است و نیاز به ممارست دارد. از میان علائم ریزش مو می‌توان به کنده شدن راحت تارهای مو، ریزش موهای زیاد هنگام شانه کردن موها، دیدن موهای زیاد بر روی بالشت و … اشاره کرد. اما چرا باید از موهای خود مراقبت کنیم و موهای ما چقدر با اهمیت هستند؟ چرا باید به دنبال راه های پیشگیری از ریزش مو باشیم؟ در ادامه به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد.

نشانه‌های ریزش مو

تاثیر مو بر زیبایی

ریزش مو بسته به نوع مو، ژنتیک، سن، محیط زندگی و … ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. این پدیده‎ی شایع تنها محدود به جنسیت خاصی نمی‌شود و هر فردی با هر جنسیتی ممکن است ریزش مو را تجربه کرده باشد. مردم امروزه بیش از پیش به دنبال راه‌های جلوگیری از ریزش مو هستند و این تلاشی قابل ستایش است.

داشتن موهایی پرپشت و زیبا علاوه بر این که باعث زیباتر جلوه کردن شما می‌شود نشانه‎ای برای جوانی و شادابی شما نیز به شمار می‎ آید. مشاهده کرده‌اید که افراد بعد از دست دادن موهای خود دیگر شادابی و زیبایی سابق را ندارند و این مسئله کاملا قابل مشاهده است. در حقیقت یکی از معیارهای مهم زیبایی داشتن موهایی زیبا و خوش حالت است. تاثیر مو بر زیبایی آنقدر زیاد است که قیمت کراتین مو و قیمت بوتاکس مو روز به روز در حال افزایش است.

ریزش مو و تاثیرات روحی و روانی

شاید برای شما نیز جالب باشد که ریزش مو در حالات روحی و روانی شما تاثیرگذار است. افراد بسیاری به خاطر این مشکل از حضور در موقعیت‌های مختلف اجتناب می‌کنند. ریزش مو برای نسل جوان از اهمیت بالاتری برخوردار است چرا که این نسل نسبت به افراد کهن سال‌تر از اعتماد به نفس ضعیف‌تری برخوردار هستند. اغلب افراد نسبت به از دست دادن موهای خود احساس بدی دارند چرا که یکی از معیارهای زیبایی خود را در داشتن موهایی زیبا و پرپشت می‎دانند. ریزش مو می‌تواند حتی به طور ناخودآگاه روی اعتماد به نفس ما تاثیر گذاشته و برای ما احساس بدی را به ارمغان بیاورد. در ادامه به بررسی راه های جلوگیری از ریزش مو می‌پردازیم.

جلوگیری از ریزش مو با رژیم مناسب

سلامت موهای هر فرد متاثر از وضعیت تغذیه آن فرد می‌باشد. در واقع تغذیه خوب و مناسب بر روی ضخامت موها، ریزش موها و حتی نرمی موها تاثیر می‌گذارد. برای حفاظت و جلوگیری از ریزش موهای خود شما می‌بایست ویتامین‎ها، پروتئین‎ها و مواد معدنی مورد نیاز موها را تامین کنید. نداشتن رژیم غذایی مناسب و در پی آن نرسیدن مواد مورد نیاز به مو می‌تواند باعث ریزش موهای شما شود.

در صورتی که می‎خواهید رژیم لاغری بگیرید حتما قبل از رژیم گرفتن با یک متخصص تغذیه مسئله را در میان بگذارید. از رژیم‌های غذایی غیر اصولی و بدون مشورت با پزشک متخصص خودداری کنید چرا که باعث ریزش موهای شما می‌شود. شما با گرفتن رژیم غیر اصولی و بدون مشورت با پزشک، مصرف مواد مورد نیاز موها نظیر ویتامین‌ها، پروتئین‌ها و املاح معدنی را محدود می‎کنید. نتیجه این کار نرسیدن مواد مورد نیاز به موها و در نتیجه ریزش موهای شما می‎باشد. تغذیه مناسب یکی از راه های جلوگیری از ریزش مو می‌‎باشد.

ناگفته نماند که رژیم غذایی نامناسب می‎تواند علاوه بر ریزش مو روی سلامتی عمومی شما نیز تاثیرگذار باشد. در رژیم‎های غذایی عامل بسیار مهم میزان کالری مصرفی و نوع ماده مصرفی می‎باشد. آزمایش‎ها حاکی از آن است که کاهش ناگهانی کالری مصرفی با این که منجر به لاغری می‎شود؛ عوارض شدیدی مانند مشکلات معده و ریزش مو را به همراه خواهد داشت. ریزش موی ناشی از رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب، با رعایت رژیم غذایی مناسب قابل جبران است.

رژیم گیاه خواری

 البته همانطور که ریزش موهای شما به صورت تدریجی اتفاق می‎افتد، فرایند جایگزینی تارهای از دست رفته با تارهای جدید نیز زمانبر است. اگر گیاه خوار هستید و یا قصد امتحان این سبک زندگی را حتی برای مدتی کوتاه دارید، حتما قبل از انجام این کار، مسئله را با پزشک متخصص در میان بگذارید. رژیم گیاه خواری ممکن است باعث ریزش موهای شما شود. دلیل این امر این است که برخی از مواد مورد نیاز برای موهای شما در منابع حیوانی وجود دارد و توسط منابع گیاهی تامین نمی‌شود. برای مثال اغلب افرادی که رژیم گیاه خواری می‎گیرند با مشکل کمبود ویتامین D روبرو هستند.

مواد مورد نیاز مو

جنس تارهای مو از پروتئین است؛ در واقع کمبود پروتئین در رژیم غذایی می‎تواند باعث ریزش موهای شما شود. تامین مواد مغذی مهم برای مو یکی دیگر از راه‌های جلوگیری از ریزش مو می‎باشد. مصرف پروتئین کافی در حفاظت از موها اهمیت به سزایی دارد. از مهم‎ترین منابع پروتئینی که باید مورد توجه افراد قرار بگیرند می‎توان به ماهی، گوشت قرمز، مرغ، لبنیات و حبوبات اشاره کرد. کلسیم و منیزیم از دیگر مواد مغذی و مهم در رژیم غذایی شما هستند که تاثیر مستقیم روی سلامت موهای شما دارند. لبنیات بهترین منبع برای تامین منیزیم و کلسیم مورد نیاز بدن می‌باشد. توصیه ما به شما مصرف روزانه لبنیات می‌باشد.

 از دیگر عوامل موثر در ریزش مو کمبود آهن می‌باشد. کمبود آهن با علائمی نظیر خستگی، کم خونی و حتی ریزش مو همراه است. تامین آهن مورد نیاز بدن یکی دیگر از راه های جلوگیری از ریزش مو می‌باشد. مصرف آهن برای خانوم‌ها از اهمیت بالاتری برخوردار است. در صورت فقر شدید آهن و یا عدم تامین آهن مورد نیاز توسط منابع غذایی، از مکمل‌های آهن استفاده می‌شود.مصرف بی‎رویه آهن می‌تواند برای شما خطرساز باشد. از مصرف بی رویه آهن پرهیز کنید.

 از دیگر عوامل موثر در ریزش مو می‌توان به کمبود ویتامین‌ها اشاره کرد. خانواده ویتامین‌های B بخصوص بیوتین در سلامت موها جایگاهی انکار ناپذیر دارند. در ساخت اغلب مواد آرایشی و بهداشتی، از ویتامین‌های B و بیوتین استفاده شده است. از منابع غنی بیوتین می‌توان به گندم، تخم مرغ، ماهی، جوانه گندم، جگر و … اشاره کرد.

مواد مورد نیاز مو

اسیدهای چرب و سلامتی مو

در رژیم‌های غیر اصولی از مصرف انواع روغن‌ها اجتناب می‌شود. این در حالی است که که سلامت مو تا حد زیادی تحت تاثیر مصرف اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 می‌باشد. از منابع غنی اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 می‌توان به روغن ذرت، روغن آفتابگردان، روغن ماهی و همچنین روغن کانولا اشاره کرد. در نظر داشته باشید که مصرف بیش از اندازه این اسیدها نیز مناسب نمی‌باشد. از دیگر عوامل موثر در سلامتی مو می‌توان به آنتی اکسیدان‌ها اشاره کرد. در واقع آنتی اکسیدان‌ها باعث افزایش مقاومت موهای شما می‌شوند. از معروف‌ترین آنتی اکسیدان‌ها می‌توان به ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم اشاره کرد. میوه جات و سبزی‌ها از منابع غنی آنتی اکسیدان‌ها می‌باشند.

کاهش استرس و ریزش مو

یکی دیگر از راه های جلوگیری از ریزش مو کاهش استرس می‌باشد. شاید برای شما نیز سوال باشد که چه رابطه‌ای بین ریزش مو و استرس وجود دارد؟ در ادامه به پاسخ این سوال خواهیم رسید. با افزایش سطح استرس، شرایط شکنندگی موها افزایش پیدا می‌کند و در پی آن فولیکول‌های مو برای تولید موی جدید با اختلال روبرو می‌شوند. همچنین بالا بودن سطح استرس می‌تواند با نازک شدن موها جلوه کند. در واقع رابطه مستقیمی بین سطح استرس و ریزش موهای شما وجود دارد. اگر از آن دسته افرادی هستید که از سطح استرس بالایی برخوردار می‎باشید؛ به دنبال راهی برای کنترل سطح استرس خود باشید.

بهترین راه برای کنترل سطح استرس کمک گرفتن از خانواده، روانشناس و مشاور می‌باشد. تریکوتیلومنیا یک اختلال روانی، وسواسی است که در آن شخص بیمار به صورت غیر ارادی موهای خود را می‌کند. استرس یکی از مهم‌ترین عواملی است که باعث تشدید این بیماری می‌شود.

محافظت از مو

ریزش مو ممکن است به خاطر آسیب دیدن پیاز مو و یا ساقه‌ی مو باشد. یکی دیگر از راه های جلوگیری از ریزش مو محافظت از مو می‌باشد. در صورتی که پیاز موی شما آسیب دیده باشد، امکان ترمیم وجود ندارد؛ اما در صورتی که ساقه‌ی مو آسیب دیده باشد امکان ترمیم مو وجود دارد. برای محافظت از مو علاوه بر مراقبت از عوامل تولید کننده مو باید از خود تارهای مو نیز مراقبت کنید. اما چه عواملی باعث آسیب به ساقه‎ی مو می‌شوند؟

بافتن موها، سفت بستن موها، استفاده مداوم از سشوار، اتو مو، استفاده بیش از حد از تافت، ژل‌های حالت دهنده، رنگ‌های مو، استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی بی کیفیت و … همگی از عواملی هستند که می‌توانند باعث آسیب به ساقه‎ی موهای شما شوند.

برای محافظت از موهای خود و جلوگیری از ریزش مو، از شامپوی مناسب استفاده کنید. همانطور که گفته شد ریزش مو می‌تواند ریشه در آسیب به ساقه‌ی مو داشته باشد؛ این یعنی که فرد با مشکل تولید موهای جدید دست و پنجه نرم نمی‌کند. در چنین مواردی آسیب به ساقه‎ی مو می‎تواند منجر به طاسی موقت شود که با محافظت از مو این طاسی برطرف خواهد شد. برای محافظت از موهای خود یکی از بهترین راه‌ها استفاده از شامپوی مناسب می‌باشد. از مواد شوینده نام آشنا و برند استفاده کنید چرا که از کیفیت بالاتری برخوردار هستند.

موهای خود را به صورت روزانه شانه کنید. شانه کردن موها باعث افزایش گردش خون در سر و خون رسانی بهتر به پیاز مو می‌شود. فولیکول‌های مو که وظیفه تولید و مراقبت از مو را بر عهده دارند با افزایش جریان خون عملکرد بهتری از خود به نمایش می‌گذارند. در واقع افزایش جریان خون باعث تحریک فولیکول‌های مو به تولید موی جدید می‌شود.

ریزش موی کششی

ریزش موی کششی مخصوص افرادی است که دارای موهای نسبتا بلندی هستند. افرادی که موهای خود را می‌بافند و یا سفت می‌بندند. این ریزش مو اغلب در خانوم‌ها دیده می‌شود. یکی دیگر از راه های جلوگیری از ریزش مو آزاد گذاشتن مو است. در واقع با بستن موها، فشار بالایی به ساقه‌ی موها وارد شده و در پی آن موها شروع به ریختن می‌کنند. ممکن است حتی فشار وارده به موها چنان بالا باشد که موجب زخم پوست سر شود. بستن محکم موها می‌تواند به طاسی دائمی منجر شود. از بستن موهای خود به مدل دم اسبی و یا بافت موها به سبک آفریقایی حداقل برای طولانی مدت اجتناب کنید.

کلاه و حوله شخصی

موها از آسیب پذیرترین اعضای بدن هستند که دائما با محیط در تماس هستند. یکی از متداول‌ترین آسیب‌های مو، عفونت مو می‌باشد. رعایت بهداشت شخصی در درمان ریزش مو از اهمیت بالایی برخوردار است. عفونت‌های قاریچی از متداول‌ترین عفونت‌های مو است که با نام تینه آ کاپیتیس در علم پزشکی شناخته می‌شود. علت اصلی عفونت‌های قارچی گروهی از قارچ‌ها با نام دروماتوفیت‌ها هستند. این قارچ‌ها برای رشد و تکثیر خود نیاز به محیطی گرم و مرطوب دارند. عفونت‎های قارچی به شدت مسری بوده و از فردی به فرد دیگر منتقل می‎شود.

یکی دیگر از راه های جلوگیری از ریزش مو مراقبت از مو در برابر آسیب‌ها و عفونت‌ها می‌باشد. از راه های ابتلا به عفونت‌های قارچی می‌توان به استفاده از کلاه، حوله، بالشت و شانه‌ی آلوده به این عفونت اشاره کرد. از علائم ابتلا به عفونت‌های قارچی می‌توان به ریزش موی سکه‌ای در نقاط مختلف سر اشاره کرد. از دیگر علائم این عفونت می‌توان به درد در ناحیه ریزش مو، تب و بزرگ شدن صورت اشاره کرد.

تشخیص این بیماری نیاز به آزمایشات بالینی دارد. برای درمان این عفونت‌ها از داروی ضد قارچ با نام تربینافین به مدت 4 تا 6 هفته استفاده می‎شود. مصرف این دارو باید زیر نظر پزشک باشد. برای جلوگیری از ابتلا به عفونت‌های قارچی بهترین راه استفاده از حوله، شانه، بالشت و کلاه شخصی است.

داروهای مصرفی و ریزش مو

شاید ریزش مو عوارض مصرف یکی از داروهای شما باشد. از معروف‌ترین داروهایی که باعث ریزش مو می‌شوند می‌توان به داروهای شیمی درمانی اشاره کرد. بعد از قطع مصرف این قبیل داروها ریزش مو نیز متوقف می‌شود. یکی دیگر از روش‌های درمانی سرطان، پرتو درمانی است که باعث ریزش مو می‌شود. ناگفته نماند که ریزش مو بر اثر مصرف این داروها بعد از قطع مصرف دارو متوقف می‎شود. یکی از راه های جلوگیری از ریزش مو بررسی داروهای مصرفی می‌باشد. بجز داروهای شیمی درمانی، داروهای زیادی هستند که باعث ریزش موهای شما می‌شوند. ریزش موی ناشی از مصرف داروها موقتی است و بعد از قطع مصرف دارو دوباره به حالت اولیه خود باز می‌گردد.

البته داروهای مختلف در افراد مختلف اثرات متفاوتی از خود به نمایش می‌گذارند. داروهای ضد بارداری یکی دیگر از داروهای پر مصرفی است که باعث ریزش مو می‌شود. داروهای ضد بارداری با برهم زدن تعادل هورمون‌های جنسی باعث ریزش مو افراد می‌شود. داروهایی که مصرف آن‌ها منجر به ریزش مو می‌شوند بسیار زیاد هستند. حتما با پزشک خود درباره‌ی داروهای مصرفی خود صحبت کنید. در بسیاری از موارد با نظر پزشک می‌توان دارو را با داروی دیگری جایگزین کرد. علاوه بر داروها استفاده از شامپوهای بدون سولفات و سدیم کلراید مانند شامپو فری سولفات مو دکس می تواند در جلوگیری از ریزش مو موثر باشد.

شامپو فری سولفات مو دکس

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید می‌تواند یکی دیگر از دلایل ریزش مو باشد. از نشانه‌های  کم کاری تیروئید می‌توان به چاقی، پف کردن صورت، خشک شدن پوست، ضعف و خستگی، ریزش مو و … اشاره کرد. برای افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند داروی لووتیروکسین تجویز می‌شود که در جلوگیری از ریزش مو نیز تاثیر به سزایی دارد. ریزش مو به دلیل کم کاری تیروئید موقتی است و پس از شروع به درمان طی چند ماه به بهبودی کامل می‌رسد. تشخیص کم کاری تیروئید از طریق آزمایش خون امکان پذیر است. یکی دیگر از راه های جلوگیری از ریزش مو بررسی کم کاری تیروئید می‌باشد. در صورتی که با کم کاری تیروئید دست و پنجه نرم می‌کنید، این قضیه را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.

پلی کیستیک یا پیکوز

بیماری پلی کیستیک یا پیکوز از بیماری‌هایی است که در خانم‌ها و بعد از رسیدن به سن بلوغ مشاهده می‌شود. در این بیماری به خاطر ترشح برخی هورمون های جنسی مثل هورمون آندروژن، تعادل بین هورمون‌های جنسی حفظ نمی‌شود و این تعادل بهم می‎‌ریزد. برهم خوردن تعادل هورمون‌های جنسی علائم گوناگونی مانند پرمویی بدن، آلوپسی آندروژنی، چاقی، آکنه و … را با خود همراه دارد. این بیماری باعث ریزش مو نیز می‌شود. درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد. پیشگیری از ریزش مو برای کسانی که به این بیماری مبتلا هستند می‌تواند موفقیت آمیز باشد. اما درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد.

ژنتیک و ریزش مو

یکی از شایع‌ترین دلایل ریزش مو در افراد مختلف ژنتیک است. ممکن است شما به واسطه ژنتیک، ژن طاسی را از اجداد خود به ارث برده باشید. ریزش موی ژنتیکی هیچ راه درمان و پیشگیری ندارد.

فشار عصبی

شوک عصبی و یا روانی می‌تواند یکی دیگر از دلایل ریزش موی شما باشد. اغلب افراد هنگام مواجه شدن با فشار عصبی و شوک روانی با مشکل ریزش مو مواجه خواهند شد. از جمله شوک های عصبی می‌توان به تب بالا، اضافه وزن شدید، مرگ عزیزان و … اشاره کرد. یکی از راه‌های جلوگیری از ریزش مو هنگام مواجهه با شوک روانی و فشار عصبی، استفاده از داروهای درمان ریزش مو تحت نظارت پزشک و مراجعه به یک روانپزشک ماهر می‎باشد.

جلوگیری از ریزش موها

در این مقاله به بررسی دلایل ریزش مو و راه‌های جلوگیری از ریزش مو پرداختیم. متاسفانه درمان ریزش مو در برخی از موارد امکان پذیر نیست. اما در اغلب موارد با پیشگیری‌ و محافظت از مو، می‌توان از ریزش آنها جلوگیری کرد. ناگفته نماند دارو درمانی یکی از روش‌های درمان ریزش مو می‌باشد که باید حتما زیر نظر پزشک باشد. از مصرف بی رویه دارو بدون نظارت پزشک به شدت دوری کنید. هنگام مراجعه به پزشک معالج، او را از شرایط خود به خوبی آگاه سازید. اگر به چیزی حساسیت دارید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. 

5 دیدگاه در “بررسی دقیق و حرفه ای راه های جلوگیری از ریزش مو

  1. سوسن کریمی گفت:

    خیلی خیلی محتوایی عالی بود ممنونم که اینجوری با نوشتن مطالب جالب برای زیبایی به خانم ها کمک میکنید که بیشتر به فکر زیبایشون باشند

    1. ادمین سایت گفت:

      خواهش میکنم خوشحال میشیم بتونیم کمک کنیم
      همیشه گفتیم زلفان زیبابازلفان

  2. Diman behloli گفت:

    من یه مدت موی سرم ریزش داشت و بعد که رفتم دکتر بهم گفت بخاطر کمبود پروتئین وقتی رژیمو درست کردم ریزش مویی سرم کمتر شده

  3. Kosar گفت:

    واقعااا من نمیدونستم که موقع استرس دارم و فشار کاری داشتم ریزش موهای سرم بخاطر اون بوده مرسی از مطلب جالبتون

  4. Nazanin گفت:

    من موهایی سرم ریزش شدیدی داشت و رفتم دکتر و گفتند که کمبود ویتامین داری و فولیکول موی سرت ضعیف شده و برام قرص مولتی ویتامین و ب کومپلت برام نوشت استفاده کردم و جواب خوبی هم گرفتم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *